pátek 27. května 2016

Rybářská povolenka

Třetím krokem k tomu, abys mohl začít chytat ryby je získání rybářské povolenky.
V roce 2016 nás čeká velká změna ohledně získávání povolenek. Původním záměrem bylo, aby zahraniční rybáři mohli snáz získat povolenku a pořádně si tak užít svou rybářskou dovolenou o těchto nových týdenní povolenkách si povíme příště. Dnes se zaměříme na klasickou povolenku, která ti vydrží déle ;-)

Získání povolenky je spojeno s tím, že se staneš členem rybářského svazu.
Povolenky vydává místní organizace rybářského svazu. Je na tobě v jakém kraji budeš chtít být registrován. Nejspíš zajdi tam, kde jsi složil rybářské zkoušky.

Povolenka je nejdražší věc (společně s vybavením), kterou budeš kupovat, tak se na to připrav.

Samotná povolenka stojí podle toho o jaký revír máš zájem a na jak dlouhou dobu.
Před tím než si koupíš povolenku, tak se staneš členem rybářského svazu (prakticky to bude všechno najednou, ale teď si to řekneme postupně :-)

Aby se stal rybářem, tak zaplatíš obvykle:

  • Zápisné - 300 Kč
  • Známka - 400 Kč/rok
  • Legitimace a rybářký řád - 20 Kč
  • Brigády - na první rok se obvykle platí - takže 600 Kč
To dělá celkem 1 320 Kč a ještě pořád nemůžeš chytat ryby :-(



Dále je třeba si koupit povolenku.
Povolenky jsou:


  • Celorepubliková - platí všude v Čechách i na Moravě
  • Celosvazová - platí v jednom svazu (buď v Čechách nebo na Moravě)
  • Územní - platí pro vybraný územní svaz (např. Praha, Jižní čechy, Severní čechy apod.)
Dále mohou být povolenky pro dva různé typy revírů - pstruhová a mimopstruhová.

Podle délky trvání povolení mohou být povolenky od jednodenních až po roční, každý územní svaz to má trošku jinak, ale roční a jednodenní mají všude. Vždy se dá koupit povolenka pro dané území i například na dovolenou - typicky sedmidenní nebo desetidenní.




DruhRoční dospělíRoční mládež, ZTPRoční děti
Celosvazová povolenkaMP21001400700
P21501450750
Celorepubliková povolenka (revíry ČRS + MRS)MP3150--
P3250--


Pro jeden územní svaz stojí povolenka 1100 - 1600 podle území a druhu revíru.

Kompletní ceník je zde: Ceník povolenky

Tím pádem si připrav pro nákup povolenky cca 3 000 Kč.

Tak příště něco o vybavení.

Petrův zdar!




6 komentářů:

  1. Zdravím, taky jsem měl s povolenkou celkem problém, ale to se nakonec vyřešilo, takže teď chytám jedna báseň. Jen se mi teď zlomil prut, takže vlastně ani nemůžu chytat. Můžete mi doporučit nějaký dobrý e-shop, ve kterém bych si mohl koupit co nejdříve nový?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vyzkoušejte se podívat na RS FISH. To je podle mě nejlepší obchod s rybářskými potřebami. Mají tam úplně všechno, co byste mohl potřebovat, nebo co by se vám mohlo hodit, a to i s pruty a podobnými věcmi. Za sebe fakt můžu doporučit.

      Vymazat
  2. Už je rok 2017, chtělo by to článek obnovit a doplnit ceník povolenek na aktuální rok, tento rok tolik změn zase není, takže se to určitě nezabere tolik času a předpokládám, že to čtenáři ocení. Rybářům zdar a setkáme se někde u vody :)

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, také bych potřebovala radu. Můj muž je vášnivý rybář a tak bych mu k narozeninám chtěla koupit nový naviják, protože už si na ten svůj dlouho stěžuje. Na internetu jsem se dočetla, že super e-shop s rybářským vybavením je tento, ale vůbec tomu nerozumím. Jaký naviják se hodí, chodí-li manžel nejčastěji na přívlač?

    OdpovědětVymazat
  4. Ceny sice neaktuální, ale i tak přínosný blog pro nadšené amatéry. Já sám o povolence a rybářském lístku mluvím už několik let, ale vždycky do toho něco přišlo. Asi slabá motivace. Teď ještě dodělám nový komín na baráku a měl by být čas i dostatek peněz to začít řešit. Chodím takhle občas s kámošem si jen tak sednou k vodě a vždycky je to fajn relax. Jen mě štve, že nemám vlastní vercajk. :(

    OdpovědětVymazat
  5. Petrův zdar a díky za tipy. Ještě hledám krámek kde mají nějaká pořádná rybářská křesla, nevíte o něčem? Přinejlepším nějaké polohovací a od Mivardi. Díky moc ať to chytá.

    OdpovědětVymazat

Diskutujte slušně ;-)